COVID – 2019 MEMORIES TEMPORARY PHOTO EXHIBITION

15/09/2020 – 15/12/2020

Időszakos fotó kiállításunk az átalakult mindennapokat mutatja be hétköznapi emberek hétköznapi történetein és fényképein keresztül hol viccesen, hol pedig a helyzet által megkövetelt komolysággal. 

Múzeumunk küldetése a vészhelyzetben történő gyógyítás és segítségnyújtás minél részletesebb bemutatása, így már április óta folyamatosan gyűjtjük a koronavírus-járvány emlékeit. A Sziklakórház célja egy olyan archívum létrehozása, amely tükrözi a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakciók lenyomatait, a járvány elleni védekezés módjait, illetve az átalakult mindennapok sajátosságait. A személyes nézőpontok, egyéni tapasztalatok megőrzése érdekében a felhívást tettünk közzé: arra kérünk mindenkit, hogy saját történeteikkel, fotóikkal is járuljanak hozzá a jelenlegi helyzet minél részletesebb dokumentációjához, hogy e korszak emlékei a lehető legrészletesebben maradjanak meg az utókor számára is.

A Te történeted is fontos, hiszen a saját korunk eseményeinek mi magunk vagyunk a leghitelesebb tanúi!

A felhívásra eddig beérkezett több száz fotó teljes válogatása 2020. szeptember 15-től 2020. december 15-ig megtekinthető a Sziklakórház kiállításán. A tárlattal a múzeum szeretné felhívni a figyelmet a jelenlegi helyzetben a közösség és az összetartás erejére, illetve az egyéni történetek fontosságára. A kiállítás a későbbiekben is folyamatosan bővülni fog, lehet, hogy éppen az általad beküldött fényképekkel, melyet a muzeologia@sziklakorhaz.eu címre, illetve az Instagramra a #COVID19emlékek hashtag használatával feltöltve várnak a kiállítás kurátorai.

FELHÍVÁS

 

Gyűjts velünk, gyűjts nekünk emlékeket! #covidemlékek

 

A Sziklakórház Atombunker Múzeum küldetése a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. A hazánkban is kialakult koronavírus-járvány sokunk életét alakította át, összefogásra és új alternatív megoldások kidolgozására ösztönzött, ezért a múzeum egy olyan archívum összeállításán dolgozik, amely megőrzi és bemutatja a jelenlegi helyzet sajátosságait a jövő számára is.

Ebből a célból gyűjtjük a járvány elleni védekezés eszközeit, a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakció lenyomatait, illetve az átalakult mindennapokat bemutató történeteket.

„Legyél részese a múzeumi életnek, gyűjts velünk, gyűjts nekünk emlékeket és őrizzük meg együtt az inspiráló történeteket!”

Bálint Angelika, történész

 

Mit gyűjtünk?

 

  • Saját készítésű védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket.
  • Figyelemfelkeltő utcatárgyak, alkotások fotóit, amelyek az egészségmegőrzést, védekezést hangsúlyozzák (pl. fotó szájmaszkos szoborról, vírussal kapcsolatos graffitiról, plakátról, stb.).
  • Közösségi összefogásról, felajánlásokról szóló inspiráló történteket, amelyek létrejöttét a járványhelyzet előmozdította.
  • Személyes beszámolókat a tesztelésről, a gyógyítás folyamatáról, arról, hogy az egészségügyi vészhelyzet hogyan alakította át a hétköznapokat, ide értve a karantén helyzetet és az otthoni ápolás megoldását.

 

Hol gyűjtünk?

 

Amennyiben van olyat története, fotója vagy akár tárgyi emléke, amelyet felajánlana az archívum számára, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a muzeologia@sziklakorhaz.eu címen vagy a +3630/359-8187 telefonszámon kizárólag hétköznapokon 11:00 és 15:00 óra között.

 

Hogyan gyűjtünk?

 

Mikor – hol – mi – ki? Ezekre a kérdésekre keressük a választ minden begyűjtött emlék kapcsán. Kérjük, mindenképp írja meg a felajánló nevét, és hogy hozzá járul-e beküldött emlék és adatainak nyilvánosságra hozásához. Természetesen lehetőség van anonim beküldőként is megjelenni, kérjük ebben az esetben jelezze ezt számunka.

  • Tárgy felajánlások esetén kérjük adja meg elérhetőségét, hol tudjuk átvenni a tárgyat és hogyan tudjuk felvenni Önnel a kapcsolatot (e-mail cím, telefonszám). A felajánlott tárgyakat a vészhelyzet végén fogjuk tudni fizikailag is begyűjteni, de addig is kérjük, hogy készítsenek róla fotót és e-mailben küldjék el nekünk egy rövid ismertetéssel együtt (megnevezés, készítés ideje, körülményei, használat módja, méretek, hozzá kapcsolódó személyes történet).

 

  • Fotók küldése esetén kérjük mindenképpen jelöljék meg a helyszínt, a fotó készítésének időpontját, mit ábrázol a fotó, illetve amennyiben lehetséges a készítő megnevezését is.

 

  • Személyes beszámolók esetében kérjük, a leírás tartalmazza az események helyszínét és idejét, illetve amennyiben a történet szereplői beazonosíthatók, a közzétételhez a hozzájárulásuk is szükséges.

 

A felajánlott anyagokat az intézmény MÚZEUM DIGITÁR felületén közzétesszük, szemezgetünk belőlük Facebook-oldalunkon, valamint kiállítási anyag összeállításához használjuk fel, kérjük, a levelében írja meg, hogy hozzájárul-e ehhez.