FELHÍVÁS

 

Gyűjts velünk, gyűjts nekünk emlékeket! #covidemlékek

 

A Sziklakórház Atombunker Múzeum küldetése a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. A hazánkban is kialakult koronavírus-járvány sokunk életét alakította át, összefogásra és új alternatív megoldások kidolgozására ösztönzött, ezért a múzeum egy olyan archívum összeállításán dolgozik, amely megőrzi és bemutatja a jelenlegi helyzet sajátosságait a jövő számára is.

Ebből a célból gyűjtjük a járvány elleni védekezés eszközeit, a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakció lenyomatait, illetve az átalakult mindennapokat bemutató történeteket.

„Legyél részese a múzeumi életnek, gyűjts velünk, gyűjts nekünk emlékeket és őrizzük meg együtt az inspiráló történeteket!”

Bálint Angelika, történész

 

Mit gyűjtünk?

 

  • Saját készítésű védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket.
  • Figyelemfelkeltő utcatárgyak, alkotások fotóit, amelyek az egészségmegőrzést, védekezést hangsúlyozzák (pl. fotó szájmaszkos szoborról, vírussal kapcsolatos graffitiról, plakátról, stb.).
  • Közösségi összefogásról, felajánlásokról szóló inspiráló történteket, amelyek létrejöttét a járványhelyzet előmozdította.
  • Személyes beszámolókat a tesztelésről, a gyógyítás folyamatáról, arról, hogy az egészségügyi vészhelyzet hogyan alakította át a hétköznapokat, ide értve a karantén helyzetet és az otthoni ápolás megoldását.

 

Hol gyűjtünk?

 

Amennyiben van olyat története, fotója vagy akár tárgyi emléke, amelyet felajánlana az archívum számára, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a muzeologia@sziklakorhaz.eu címen vagy a +3630/359-8187 telefonszámon kizárólag hétköznapokon 11:00 és 15:00 óra között.

 

Hogyan gyűjtünk?

 

Mikor – hol – mi – ki? Ezekre a kérdésekre keressük a választ minden begyűjtött emlék kapcsán. Kérjük, mindenképp írja meg a felajánló nevét, és hogy hozzá járul-e beküldött emlék és adatainak nyilvánosságra hozásához. Természetesen lehetőség van anonim beküldőként is megjelenni, kérjük ebben az esetben jelezze ezt számunka.

  • Tárgy felajánlások esetén kérjük adja meg elérhetőségét, hol tudjuk átvenni a tárgyat és hogyan tudjuk felvenni Önnel a kapcsolatot (e-mail cím, telefonszám). A felajánlott tárgyakat a vészhelyzet végén fogjuk tudni fizikailag is begyűjteni, de addig is kérjük, hogy készítsenek róla fotót és e-mailben küldjék el nekünk egy rövid ismertetéssel együtt (megnevezés, készítés ideje, körülményei, használat módja, méretek, hozzá kapcsolódó személyes történet).

 

  • Fotók küldése esetén kérjük mindenképpen jelöljék meg a helyszínt, a fotó készítésének időpontját, mit ábrázol a fotó, illetve amennyiben lehetséges a készítő megnevezését is.

 

  • Személyes beszámolók esetében kérjük, a leírás tartalmazza az események helyszínét és idejét, illetve amennyiben a történet szereplői beazonosíthatók, a közzétételhez a hozzájárulásuk is szükséges.

 

A felajánlott anyagokat az intézmény MÚZEUM DIGITÁR felületén közzétesszük, szemezgetünk belőlük Facebook-oldalunkon, valamint kiállítási anyag összeállításához használjuk fel, kérjük, a levelében írja meg, hogy hozzájárul-e ehhez.

Maszkos_főkukac_miniszobor_a_Parlamenttel_szemben

FOTÓ BEKÜLDÉS – ADATMINTA:

Fotó elnevezése: Szájmaszkos főkukac mini szobor a Parlamenttel szemben

Készítette: Kaszanyi Gergely

Készült: 2020. 04. 16.

Helyszín: Budapest, Bem rakpart.